توصیه های بعد از ترمیم

نکات ضروری بعداز انجام لامینیت کامپوزیت یا ونیر کامپوزیت

توصیه های بعد از بلیچینگ

توصیه بعد از اندو

توصیه های بعد از جرمگیری

توصیه بعد از کشیدن

 

 

   پس از ترمیم (پرکردن) دندان لازم است که:

 1. لطفا تا یک ساعت دندانهای خود را روی هم فشار نداده و تا دو ساعت از خوردن غذا با دندان تازه پر شده خودداری فرمائید. (در ترمیمهای همرنگ لازم نیست)

  2. گاهی دندان شما تا مدتی (سه تا پنج هفته) به سرما وگرما حساس میشود.

 

 

 3. حساسیت دندان به سرما وگرما هفته به هفته کمتر می شود نه روز به روز.

 4. اگر حساسیت دندان شما در روزهای اول پر کردن بسیار بسیار شدید است و به گونه ای که هر لحظه مجبور به مصرف مسکن می شوید به احتمال زیاد لازم است دندان شما تحت درمان عصب کشی قرار گیرد.

 5. اگر حساسیت دندان شما در آغاز چندان زیاد نبوده ولی با گذشت زمان حساسیت دندان بیشتر شده است دلیل برآنست که دندان باید از نظر نیاز به عصب کشی بررسی شود. گاه بروز ترک و شکستگی در پر کردگی در این افزایش حساسیت دخالت دارد و گاه ممکن است مربوط به دندانهای مجاور باشد.

 6. اگر در سطح دندان پرشده بلندی احساس می کنید نباید بر روی آن فشار زیاد وارد کنید و یا با فشار دادن سعی در بر طرف نمودن نقطه بلند کنید.
در این موارد بهتر است با مراجعه سریعتر به دندانپزشک خواستار اصلاح بلندی شوید. در غیر اینصورت (عدم مراجعه به پزشک) احتمال شکستن پرکردگی و نیاز مجدد به پر کردن وجود خواهد داشت.

 7. پس از پر کردن دندان هنگامی که بی حسی دندان تمام می شود دردی شروع میشود که در بعضی مواقع نیاز به مصرف یک یا دو عدد مسکن برای تسکین درد دارد. توجه داشته باشید که این درد موقتی است و معمولاً نیاز به پیگیری جدی ندارد. درصورت تداوم درد و نیاز به مصرف مکرر مسکن لازم است مطلب را با دندانپزشک خود مطرح نمائید.

 8. دربعضی مواقع پوسیدگی دندان به قدری عمیق میباشد که به نزدیکی عصب دندان رسیده است. درمواردی که دندانپزشک احتمال آلودگی عصب را زیاد بداند (در اصطلاح عموم پوسیدگی به عصب رسیده باشد) اقدام به درمان عصب کشی (روت کانال) می نماید. ولی دربعضی موارد با توجه به بعضی عوامل (مثل نداشتن درد، باز نشدن قطعی عصب پس از برداشت پوسیدگی، دادن یک شانس برای حیات دندان و جلوگیری از کارهای پررفت وآمد و بالطبع پرهزینه عصب کشی و پست و روکش) ، دندانپزشک اقدام به ترمیم و پر کردن مشروط دندان می نماید و درمان عصب کشی را مشروط به بروز دردهای پیوسته و یا مکرر می نماید. لذا درچنین مواردیکه دندان به صورت مشروط پر میشود باید انتظار مسئله درد بعدی را درنظر داشته باشید.

 9. گاهی از روی علائم بالینی یا رادیوگرافی نمی توان دقیقا مشخص نمود که پوسیدگی یک دندان به عصب باز شده است یا خیر.
دراین صورت دندانپزشک با هدف ترمیم و پرکردن دندان اقدام به برداشت پوسیدگی و حذف تمام قسمتهای تخریب شده دندان می نماید تا جایی که به بافتهای کاملاً سالم رسیده و بتواند دندان را پرکند. درعین حال ممکن است گسترش پوسیدگی تا حدی عمیق باشد که به عصب دندان رسیده باشد. (حتی بدون اینکه دندان قبلاً دردناک شده باشد) دراین موارد ناچاراً دندان نیاز به عصب کشی داشته و جهت انجام عصب کشی آماده خواهد شد.

 10. در بسیاری از موارد درد پس از پرکردن دندان مربوط به مسائل جانبی پرکردن است. بطور مثال حرارت و لرزش ناشی از تراش قسمت های پوسیده. بوجود آمدن زخم آفت در مجاورت محل تزریق یا محل پرکردگی. بوجود آمدن زخم لثه ناشی از استفاده از وسائل ترمیم دندان یا ساکشن. توجه داشته باشید که تمامی این زخمها به صورت خود به خود بهبود می یابد و حداکثر نیاز به مصرف نوعی دهان شویه یا یک یا دو عدد مسکن در روزهای اولیه خواهند داشت.

 11. دوام این پرکردگی به چند عامل بستگی دارد: الف- وسعت پرکردگی ب- ضخامت یا استحکام دیواره های باقیمانده دندان که در اطراف پرکردگی وجود دارد. ج- رعایت بهداشت دهان و دندان (اعم از مسواک، نخ دندان، دهان شویه) . د- نوع تغذیه (از نظر مصرف مواد غذایی شیرین و نشاسته ای و غذاهای سفت) . ه- رابطه دندانها با یکدیگر (جفت شدن یا نشدن صحیح دندانها) . و- دقت و مهارت دندانپزشک. ز- عمق پرکردگی و نزدیکی یا دوری آن از عصب. ح- عادات بیمار (مثل دندان قروچه، روی هم فشردن دندانها به طورناخودآگاه) . ط- نوع ماده پرکننده.

 12. مواد ترمیمی همرنگ دندان (مواد سفید) که در این مطب مورد استفاده قرار میگیرد از استحکام بالائی برخوردار بوده (درحد آمالگام) و می تواند دوام زیادی داشته باشد.

البته رعایت دقیق بهداشت دهان و استفاده مرتب و منظم از نخ دندان در دوام آن نقش زیادی دارد.

 13. دستگاهی که برای ترمیم دندانها با مواد همرنگ استفاده می شود (دستگاه لایت کیور) با نور آب ی یا بنفش رنگی که تولید می کند، باعث سخت شدن ماده همرنگ می گردد و استفاده از عبارت لیزر اشتباه رایج میباشد. در دندانپزشکی از لیزر بیشتر برای جراحی ها، کاهش درد و بعضی کارهای جانبی مثل سفید کردن و گاه تراش دندان قبل از مرحله پرکردن استفاده می شود.

بالا


نکات ضروری بعد از انجام لامینیت کامپوزیت یا ونیر کامپوزیت:

 1. در بعضی از منابع توصیه های در مورد استفاده نکردن از مواد و خوراکی های رنگی در ساعت های اولیه درمان وجود دارد. بنابراین پیشنهاد میکنیم از خوردن ترکیبات غذایی رنگی تا 48 ساعت خودداری شود . (چای پررنگ، نوشابه، قهوه، سس، نسکافه و. . . )

 2. درمان های زیبایی در دندانپزشکی ، درمان های لوکس و مدرن به حساب می آیند. همانگونه که در هنگام خرید و یا به اختیار گرفتن وسایل لوکس و مدرن از آنها بصورت ویژه ای مراقب میکنید ، از کامپوزیت های زیبا و درخشنده تان هم بصورت ویژه نگهداری کنید. مراقبت های ویژه شما (از کلیه درمان های دندانپزشکی زیبایی) این است: بدون استثناء نخ دندان بزنید و مسواکتان را هیچ وقت فراموش نکنید و خیلی بهتر است از دهان شویهای ضد پلاک میکروبی (مثل دهان شویه ایرشا ضد پلاک سبز رنگ) که از چسبیدن پلاک میکروبی به سطح دندان ها جلوگیری میکنند استفاده کنید.

 3. تجربه شخصی نگارنده در مورد کسانی که درمان ونیر کامپوزیت انجام داده اند نشان میدهد که بسیاری از مراجعین، متعهد به حضور در جلسه پالیش بعد درمان نمی باشند و آن را غیر لازم می دانند. این جلسه را جدی بگیرید. مطمئن باشید ضرری!! ندارد.

 4. در مواردی که با طراحی خط لبخند تغییراتی در طول دندان ها و یا رنگ دندان ها و شاید آب عاد و . . . ایجاد شده و تمایل دارید در این تغییرات کمی بیشتر به سلیقه شما نزدیک شویم، یادتان باشد : ما با هم توافقی داشتیم. یادتان هست! بله در جلسه مشاوره زیبایی یک قرار مهم گذاشتیم. یک بار دیگر آن را بصورت خلاصه یادآوری میکنیم. اگر دوست دارید به هر دلیلی تغییراتی در شکل و طرح دندانتان ایجاد شود باید ده روز صبر کنید.

 5. اگر برای نوش جان کردن میوه های مثل هلو که دارای هسته های مضر و خشن است تمایل دارید که آنها را گاز بزنید کمی مراقب دندان هایتان باشید. این هسته ها دندان های طبیعی زیادی را شکسته اند و مسلما می توانند لمینیت دندانهای شما را بشکنند.

 6. انجام پالیش های سالیانه هر چند به زیبایی و در خشندگی کامپوزیت ها کمک میکند ولی الزام تکنیکی ندارد. فقط نکاتی را در مورد پالیش های ثانویه ذکر می نماییم.

الف: جلسه اول پالیش که حداقل با فاصله ده روزه صورت میگیرد لازم ، مفید و رایگان است.

ب: در صورت تمایل برای پالیش های مناسبتی مثل میهمانی ها و . . . . هر چند به نظر نگارنده واقعا تاثیر و لزومی ندارد ولی در صورت اصرار قابل انجام و هزینه مربوطه معادل جرمگیری دو فک محاسبه خواهد شد.

ج: تمامی مشاغل در پایان سال و بخصوص در اسفند ماه دارای تراکم خاص و حتی از ار دهنده ای هستند. جهت این که ما شرمنده گل روی شما نشویم و همیشه لبتون را خندان ببینیم خواهش موکد داریم اگر می خواهید جلسه پالیش داشته باشد یا قبل و یا بعد از اسفند ماه مراجعه کنید و یا خیلی زودتر وقتتان را رزرو کنید.

بالا


توصیه های لازم بعد از سفید کردن دندان

 1. بعد از درمان بیلیچینگ لازم است که در ساعت های اولیه بعد از درمان ، لثه های خود را با آب گرم شستشو و ماساژ دهید تا با تسریع خون رسانی در لثه هر گونه التهاب احتمالی ایجاد شده را کاهش دهیم.

2. تا 48 ساعت و حتی در برخی توصیه ها تا یک هفته از تماس طولانی مدت مواد و خوراکی های دارای رنگ دانه با دندان ها پرهیز کنیم. البته امکان قطع کامل این ارتباط ممکن نخواهد بود و بایستی با شستشو های مکرر از تماس رنگدانه ها با دندان بکاهیم.
شما نبايد تصور کنيد يک بار که دندان هايتان را سفيد کرديد هيچ وقت ديگر به سفيد کردن آنها احتياج نخواهيد داشت. سفيد کردن دندان ها آثار هميشگي ندارد ولی دندان ها معمولا چند سالی سفيد باقي خواهند ماند.

 3. حفظ نتايج درماني به اين مساله بستگي دارد که شما پس از سفيد کردن دندان هايتان، چقدر توصيه هاي ايمني را رعايت کنيد.

 4. نوشيدن زياد قهوه و چاي پر رنگ ، کشيدن سيگار، استفاده زياد از نوشابه هاي رنگي و عدم توجه به بهداشت دهان و دندان ، از عواملي هستند که باعث مي شوند دندان هايتان در مدت زمان کوتاهتري پس از سفيد کردن، به رنگ اوليه خود باز گردند.

بالا


 پس از عصب کشی یا روت کانال لازم است که:

 1. داروهایی که برای شما تجویز شده است را به دقت مصرف نمائید.

 2. بدانید به دلایلی که ذکرآن بسیارطولانی است ممکن است به مدت 10روز درد شدیدی داشته باشید. همچنین غذا خوردن با دندان عصب کشی شده ممکن است بسیار دردناک یا غیرممکن باشد، پس از این مدت ، درد دندان خود بخود و به تدریج کمتر شده و فقط به هنگام ضربه (غذا خوردن یا فشاردست، برخورد دندان فک مقابل به آن و. . . ) درد می گیرد. درنهایت پس از حدود2یا 3 هفته، این درد بطور تقریباً کامل از بین می رود.

 3. دربسیاری از موارد دندان پس از عصب کشی هیچگونه دردی نداشته و یا این درد بسیار اندک است، به گونه ای که نیاز به مصرف دارو نمی باشد.

 4. هدف از عصب کشی حذف درد و یا عفونت و در نهایت نگهداری دندانی است که به مرحله کشیدن رسیده است. می دانیم دندانی که نیاز به درمان عصب کشی دارد، در اغلب مواقع شدیداً خراب بوده، دیواره های ضعیف و شکننده ای دارد. بدین لحاظ پس از اتمام درمان عصب کشی لازم است هرچه زودتر جهت روکش کردن دندان اقدام شود. کوتاهی در این امر موجب شکستن دیواره دندان و بر باد رفتن تمامی زحمات می گردد.

 5. گاهی حتی درصورت بروز مشکل فوق (شکستن دندان) امکان روکش کردن و حفظ دندان شکسته شده وجود دارد ولی نیاز به انجام جراحی لثه، ساخت پست و سپس ساخت روکش وجود دارد و این درمان ها حداقل مدتی بالغ بر2ماه زمان احتیاج دارد.

 6. بسیاری از مردم می پرسند که اگر واقعاً عصب دندان کشیده شده است، پس چرا دندان هنوز درد دارد؟
به غیر از عواملی مثل عبور مواد و ابزار از انتهای ریشه می توان اینگونه پنداشت که مثل هرجای دیگری از بدن که اگر عضوی قطع شود، محل قطع آن عضوتا مدتی دردناک خواهد بود، در مورد عصب دندان نیز به همین ترتیب، علت درد، زخم ناحیه قطع عصب است. نگران دردهای هفته اول نباشید.

 7. توجه داشته باشید که فعلاً تنها ملاک خوبی و بدی عصب کشی عکس و رادیوگرافی پایان درمان است.

 8. پیدایش تورم پس از درمان عصب کشی به شرط اینکه در رادیوگرافی پس از اتمام درمان همه چیز خوب و استاندارد باشد جای نگرانی ندارد ولی به هرحال برای بررسی آن به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

 9. در بعضی موارد به خصوص وقتی که دندان عفونی باشد با انجام عصب کشی استاندارد نیز مشکل عفونت ریشه کاملاً حل نمیشود. در این موارد جراحی قطع ریشه میتواند کمکی برای حل مشکل دندان عفونی باشد. این جراحی گاه بصورت فوری وگاه بصورت تاخیری انجام می گیرد. نیاز به جراحی پس از روت کانال مجدد شایع است.

 10. کوتاه کردن دندان عصب کشی شده (خود دندان، پرکردگی آن ویا پانسمان آن) به گونه ای که دندان فک مقابل نتواند به آن فشاری وارد کند به مقدار زیادی سبب کاهش درد می گردد. لذا با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا دندان را کوتاه کند.

 11. عصب کُشی یا عصب کِشی اصطلاحات خیلی صحیح وکاملی نمی باشند. بهتر است به جای این کلمات از اصطلاح"درمان ریشه"و یا"درمان کانال ریشه"که ترجمه عبارت، است. (R. C. T) Root CanalTherapy.

بالا


پس از جرم گیری لازم است:

 1. حتماً روش صحیح مسواک زدن و نخ کشیدن را از دندانپزشک خود فراگرفته و از فردای روز جرم گیری به صورت دقیق به انجام آن بپرداز ید. (2 تا 3 مرتبه مسواک زدن و1 تا 2 مرتبه نخ دندان کشیدن درشبانه روز برای حفظ سلامتی دندانها ضروری است. )
یاد نگرفتن روش صحیح استفاده از مسواک و نخ به معنی آنست که به زودی نیاز به جرم گیری مجدد پیدا خواهید کرد. لذا تا وقتی کاملاً در این زمینه مهارت پیدا نکرده اید منتظر تشکیل سریع جرم های جدید باشید.

 2. درموارد زیادی لازم است علاوه بر مسواک و نخ دندان از وسائل تمیز کننده کمکی مانند (مسواک بین دندانی ، سوپر فلاس، اولترا فلاس و غیره) استفاده کنید. اگر این گونه لوازم برای شما تجویز شده است حتماً در استفاده مداوم آنها کوشا باشید. سهل انگاری زیانهای فراوانی بوجود خواهد آورد.

 3. استفاده از دهانشویه ها قبل و پس از جرم گیری سودمند است. از هرنوع دهانشویه ای استفاده نکنید. درمورد نوع و مدت استفاده از دهانشویه از دندانپزشک خود سئوال فرمائید.

 4. استفاده از سرم فیزیولوژی یا آب نمک در روز جرم گیری به التیام لثه کمک می نماید. درصورتیکه پس از جرم گیری، خونریزی مختصری از لثه داشتید نگران نباشید. درموارد خونریزی شدید با دندانپزشک خود مشورت کنید.

 5. پس از جرم گیری بخصوص درمواردیکه تحلیل لثه وجود داشته باشد، دندانها به سرما وگرما و حتی مواد شیرین مثل خرما و عسل حساس خواهند شد. گاه حساسیت به سرما بسیار زیاد بوده وحتی به هنگام نفس کشیدن از طریق دهان نیز احساس میگردد. این حساسیتها با مصرف خمیر دندانهای مخصوص و یا روشهای درمانی دیگر (مثل روش های رفع حساسیت با کمک لیزر و یا استفاده از مواد مخصوص) به تدریج کمتر میشود.

 6. برای جرم گیری دقیق و کامل گاه یک جلسه وگاه چند جلسه با فواصل حدود یک هفته لازم میباشد. همچنین کنترل دهان هر 6 ماه یکبار و اطمینان از تشکیل نشدن مجدد جرم امری لازم ضروری است.

 7. پس از جرم گیری اگر تا 2روز به هنگام جویدن، درلثه ها احساس درد کنید، امری طبیعی است و نگران نباشید.

 8. پس از جرم گیری بهتر است تا 24 ساعت مسواک خود را زیر شیر آب گرم گرفته و به آرامی مسواک بزنید. از محکم مسواک زدن بخصوص پس از جرم گیری بپرهیزید.

 9. از خوردن مواد محرک (فلفل و ادویه و. . . ) در روز جرم گیری بپرهیزید.

 10. پس از برداشت جرم ها معمولاًسطح دندانها با خمیرهای مخصوصی پولیش میشود و رنگهای رسوبی روی دندانها که ناشی از مصرف چای، شکلات، سیگار و غیره هستند کاملاً برداشته شده یا تا حدودی حذف میشوند. این رنگها هیچ تاثیری روی سلامتی لثه ها ودندانها نداشته و فقط از نظر ظاهری اهمیت دارند.

 11. گاهی پس از پولیش کامل باز مقداری از این رنگها باقی می ماند که میتوان آنها را با روشهای دیگری مثل کاربرد دستگاه ایرفلو حذف نمود. گاهی نیز حذف کامل آنها امکان پذیر نیست.

 12. پس از جرم گیری ممکن است سطح دندانها نسبت به قبل از جرم گیری زبرتر یا صاف تر احساس شود. بهرحال آنچه پس از جرم گیری احساس میکنید واقعیت دندانهای شماست و جای هیچ نگرانی وجود ندارد چرا که بزودی به آن عادت می کنید.

بالا


توصیه های لازم بعد از کشیدن دندان:

 1. گاز گذاشته شده در محل جراحی را تا یک ساعت با فشار در محل نگاه داشته و در تمام این مدت از خوردن و آشامیدن و بخصوص کشیدن سیگار پرهیزکنید و آب دهان را بطور معمول فرو ببرید و حتی الامکان از تعویض گاز خودداری بفرمائید.

 2. پس از برداشتن گاز حداقل تا 24 ساعت فقط مایعات سرد مثل شیر، سوپ، آب گوشت، آب میوه و چای سرد استفاده کنید و پس از 24 ساعت، رژیم غذائی نرم و با حرارت معمولی میل نمائید.

 3. حداقل تا 12 ساعت پس از عمل ناحیه جراحی را کمپرس سرد کنید. برای این منظور میتوانید از کیسه های یخ آماده استفاده کرده یا چند قطعه یخ را داخل یک نایلون گذاشته و درب آنرا محکم بسته و استفاده نمائید. طریقه استفاده از کمپرس سرد بصورت متناوب پانزده دقیقه یکبار است یعنی پانزده دقیقه کمپرس کنید پانزده دقیقه استراحت و به همین ترتیب این عمل بعد از عمل جراحی تا 12 ساعت به استثناء مواقع استراحت باید انجام شود. کمپرس سرد به کاهش تورم و خونریزی پس از عمل کمک می کند.

 4. خونریزی خفیف تا 6 ساعت پس از عمل جراحی طبیعی است که نیاز به درمان خاصی ندارد. در صورتیکه خونریزی شدید داشتید، یک قطعه یخ را داخل دهان نگاه دارید تا آب شود و هر نیم ساعت این عمل را تکرار کنید. در صورتیکه خونریزی ادامه پیدا کرد یک عدد چای کیسه ای روی ناحیه عمل شده قرار دهید و حداقل یکساعت روی آن فشار ملایمی وارد آورید.

 5. در 24 ساعت اول پس از جراحی دهان را بصورت قرقره شستشو نکنید. پس از این مدت حداقل 3 بار در روز بخصوص پس از صرف غذا ناحیه عمل شده را با سرم فیزیولوژی یا آب نمک رقیق شستشو دهید.

 6. از 48 ساعت پس از عمل جراحی در صورت نیاز می توانید کمپرس گرم کنید که با استفاده از حوله گرم هر نیم ساعت بطور متناوب انجام میشود.

 7. بروز تورم و کبودی پس از عمل جراحی امری طبیعی است که معمولاً تا سه روز پس از عمل جراحی افزایش یافته و سپس به تدریج رو به کاهش می رود.

 8. داروهای تجویز شده را رأس ساعت مقرر استفاده کنید.

 9. مختصری درد، تورم، خونریزی و تب تا یک درجه پس از عمل جراحی طبیعی است. نگران نباشید و در صورت بروز درد هر 4 ساعت از مسکن تجویز شده استفاده بفرمائید.

 10. از هر گونه خود درمانی یا توصیه اطرافیان پرهیز کرده و در صورت لزوم با مطب تماس بگیرید.

 11. از استحمام و انجام فعالیتهای سنگین تا حداقل 48 ساعت بعد از عمل خودداری کنید.

 12. پس از عمل جراحی نیاز بدن به مواد غذایی بیشتر میشود. این نیاز را با خوردن و آشامیدن مواد غذایی مقوی با توجه به توصیه های فوق جبران کنید.

 13. در مواردی که در ناحیه عمل شده خمیر مخصوص جراحی قرار داده شده است افتادن تمام یا قسمتی از خمیر پس از 24 ساعت اشکالی ایجاد نخواهد کرد.

 14. مسواک زدن در قسمتهایی که جراحی نشده است بلامانع است.

بالا